Portugalci budú už v roku 2013 pracovať o štyri dni navyše

11.05.2012 Celý región

Lisabon 11. mája (TASR) - V Portugalsku budú mať už na budúci rok o štyri dni pracovného voľna menej. Predmetný návrh vlády, v zdôvodnení ktorého sa hovorí o zvýšení konkurencieschopnosti krajiny, schválil dnes v Lisabone portugalský parlament.

V zmysle návrhu nebude v období rokov 2013-2017 dňom pracovného pokoja 5. október - Deň vyhlásenia Portugalskej republiky z roku 1910, ani 1. december, keď si krajina pripomína oslobodenie spod španielskej nadvlády z roku 1640. V oba tieto dni budú Portugalci na rozdiel od doterajšej praxe pracovať.

To isté platí po dohode s Vatikánom aj o cirkevných sviatkoch - Všetkých svätých (1. novembra) a slávnosti Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi (pohyblivý termín).

Jarná prognóza ekonomického vývoja Portugalska, ktorú predložila Európska komisia, hovorí o nutnosti prijať ďalšie opatrenia na zachovanie plánovanej miery rozpočtového deficitu v tomto kalendárnom roku. Ak by k ďalším opatreniam neprišlo, mohlo by to podľa EK ohroziť 4,5-percentný schodok (ktorý by sa mohol zvýšiť hoci na 4,7 percenta) a v budúcom roku viesť k schodku vo výške 3,1 percenta. EK predpokladá, že miera nezamestnanosti dosiahne na sklonku roka v Portugalsku 15,5 percenta a na budúci rok mierne poklesne na 15,1 percenta. Neradostná je aj prognóza rastu, ktorý by v tomto roku mal zaznamenať pokles o 3,3 percenta (oproti doteraz predpokladaným trom percentám) a aj na budúci rok vzrásť len o 0,3 percenta (oproti pôvodne predpokladanému zvýšeniu o 1,1 percenta).
 

Vyberte región